Ma 2022. január 16. vasárnap, Gusztáv napja van. Holnap hétfő, Antal, Antónia napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Rendezvénynaptár

http://www.kecskemetfeszt.hu/

Lakossági tájékoztató hőségriadók idejére

 

Tartsa otthonát hűvösen
• Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ellenőrizze a szobahőmérsékletet 08:00 és 10:00 óra között, 13:00 órakor és este 22:00 óra után. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32oC alatt kell tartani nappal és 24oC alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára.
• Használja az éjszakai levegőt otthona lehűtésére. Nyissa ki az ablakot és zsalut éjszaka illetve kora reggel, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb (amennyiben biztonságos az ablakot nyitva tartani).
• Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.
• Tegyen árnyékolókat, sötétítő függönyöket, drapériákat vagy redőnyöket az ablakokra, amelyeket reggeli vagy délutáni napsütés ér.
• Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.
• Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal, hogy hűvösen tartsa magát, továbbá hogy az áramszolgáltatásban se legyen fennakadás. Ezáltal az egész közösséget érintő áramkimaradás kockázatát is csökkenti.
• Az elektromos ventillátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35oC fölötti, a ventillátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!

Tartsa kint a hőséget
• Tartózkodjon otthona leghűvösebb szobájában, különösen éjszaka.
• Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben).
• Kerülje a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb időszakában.
• Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges. Ha megerőltető fizikai tevékenységet kell végeznie, akkor tegye azt a nap leghűvösebb időszakában, ami általában reggel 4 és 7 óra között van.
• Maradjon árnyékos helyen.
• Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben.

Tartsa testét hidegen és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot
• Vegyen langyos zuhanyokat és fürdőket. Alternatív megoldás a hideg borogatás, nedves törölközők használata, lábáztatás stb.
• Viseljen természetes anyagokból készült könnyű, bő ruhákat. Amennyiben a szabadba megy, viseljen széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget.
• Használjon könnyű ágyneműt és takarókat. Lehetőleg ne használjon párnákat, hogy elkerülje a meleg megrekedését.
• Igyon rendszeresen, de kerülje az alkoholt és a túl sok koffeint és cukrot.
• Egyen kis adagokat és egyen gyakrabban könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Kerülje a magas fehérje és zsír tartalmú ételeket.

Segítsen másoknak
• Tervezze meg a család, barátok és a sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését. A sérülékeny embereknek segítségre lehet szükségük a forró napokon.
• Beszélje meg az extrém hőhullámok kockázatait, a védekezés módját családjával. Mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni azokon a helyeken, ahol az idejüket töltik.
• Amennyiben ismerősei közül valaki veszélynek van kitéve, úgy segítsen neki, hogy tanácsot vagy támogatást kapjon. Az idős vagy beteg, egyedül élő embereket naponta meg kell látogatni.
• Aki gyógyszert szed, kérdezze meg a kezelőorvost, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást és a folyadékegyensúlyt.
• Képezze magát. Vegyen részt egy elsősegély-tanfolyamon, hogy megtanulja a hőséggel kapcsolatos és más vészhelyzetek kezelését. Mindenkinek tudnia kell, hogyan reagáljon.

Amennyiben egészségi problémája van
• Tartsa az orvosságokat 25oC alatt vagy a hűtőben (olvassa el a tárolásra vonatkozó utasításokat a csomagoláson).
• Kérjen orvosi tanácsot, amennyiben állapota krónikus vagy több gyógyszert is szed.

Ha ön vagy mások rosszul érzik magukat
• Próbáljon segítséget kérni, amennyiben zavartságot, gyengeséget, félelmet érez vagy erős szomjúságérzete vagy fejfájása van. Menjen egy hűvösebb helyre amilyen hamar csak lehet és mérje meg a testhőmérsékletét.
• Igyon vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótolja az izzadással elveszített folyadékot.
• Pihenjen le rögtön egy hideg helyen, ha fájdalmas izomgörcsei vannak (különös tekintettel a karokra, lábakra vagy alhasi tájékra; gyakran, hosszantartó, hőségben végzett, testedzés után) és fogyasszon leveseket, sós folyadékokat. Orvosi segítségre van szükség, amennyiben a görcsök egy óránál tovább tartanak.
• Konzultáljon orvosával, amennyiben szokatlan tüneteket észlel, vagy ha a tünetek tartósnak bizonyulnak.

Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost.

Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt.

Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítót (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

FELHÍVÁS - a növényi károsítók - különösen a parlagfű - elleni védekezésre

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (továbbiakban: Éltv.) 17. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a termelő, illetve a földhasználó (pl. tulajdonos, kezelő, bérlő, haszonélvező) köteles a növényi károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik.

Az Éltv. 17. § (4) bekezdése szerint a földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig (október közepe vagy az első talajmenti fagyok megjelenése) folyamatosan fenntartani.

Belterületen a települési önkormányzat jegyzője közérdekű védekezést rendel el azon földhasználóval szemben, aki parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget. Külterületen a közérdekű védekezés elrendeléséről a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága gondoskodik.

A közérdekű védekezéssel egyidejűleg növényvédelmi bírságot kell kiszabni a védekezési kötelezettségüket elmulasztókkal szemben, melynek mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

A hatóság a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítésére nem hívja fel a földhasználót, a jogsértés megállapításához, a közérdekű védekezés elrendeléséhez elegendő a kötelezettség elmulasztásának június 30. napja után történő észlelése.

Ezúton is felkérem valamennyi földhasználót, hogy mind a kül-, mind a belterületi ingatlanokon rendszeresen védekezzenek a növényi károsítók – különösen a parlagfű – ellen, tartsák földterületeiket a vegetációs időszak végéig, folyamatosan gyommentes állapotban.

Dr. Határ Mária
jegyző

A bejelentéseket az alábbi telefonszámokon lehet megtenni:
• Belterületi magántulajdonú ingatlanok esetében: - 76/ 513-535 (KMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály)
• Közterületek esetében: - 76/ 320-480 (Kecskeméti Közterület-felügyelet), vagy - 76/ 512-219 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében: - 76/ 487-522 (KIK-FOR Kft.), vagy - 76/ 512-219 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Külterületi ingatlanok esetében: - 76/ 502-450 (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság) vagy - 76/ 481-071 (Kecskeméti Járási Hivatal Járási Földhivatala)
• Hivatali ZÖLD SZÁM, mely ingyenesen hívható: 06 80/ 203-737 állandóan elérhető üzenetrögzítő

Dr. Bábel Balázs a Ferences Akadémián

 

A Porta Egyesület szeretettel hív és vár minden érdeklődőt június 21-én, szombaton 19 órára a Ferences Akadémia soron következő előadására a Barátom temploma udvarába.

A kecskeméti Wojtyla Ház Karitasz Kiadója idén megjelenteti Dr. Bábel Balázs „A hit kegyelmét kérve” című könyvét, amely érsek úr elmúlt hónapokban elhangzott emlékezetes beszédeiből, előadásaiból, prédikációiból ad válogatást.

A fotókkal gazdagon illusztrált kötet Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek sorozatban megjelent harmadik könyve lesz. A kiadvány az eddig megjelent Szolgálat Isten országáért és A hit erejével című könyvekhez hasonlóan főegyházmegyénk ünnepi eseményeiről, az érsekséget leginkább foglalkoztató hittel, hitéletünkkel kapcsolatos problémákról ad sokszínű keresztmetszetet. Az értékes, keménytáblás kiadványt az egyházközség tagjain kívül minden érdeklődőt igyekszik megszólítani elsősorban az érsek úr civil rendezvényeken elhangzott beszédeivel.

Majd Asztrik nyomába eredünk. A nemrégiben a kalocsai székesegyház alatt feltárt sírhely titkait fedi fel dr. Bábel Balázs érsek atya.

A beszélgetést Hatházi Róbert vezeti.

Gyermek-köszöntő és áldás

 

Június 29.-én 15.45 órától 19.00 óráig a Főtéren, a Városháza előtt.

„Kecskemét a gyümölcs és a gyermekek városa” mottóval az 1934 évi Hírős napok egyik eseménye volt a kisgyermekek felvonulása és megáldása. E szép hagyományt elevenítette fel 2007-ben az egyesületünk, más civil szervezetekkel együtt, a történelmi egyházak támogatásával. Ebben az évben már ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Az idén is a Hírös Hét Fesztivál gyermekprogramjai között tartjuk meg a Gyermek-köszöntőt és áldást. A 80 éves évforduló alkalmából a gyermekfelvonulást számos óvoda és kisgyermek részvételével idézzük fel, az első felvonulás eseményeit és kavalkádját a taligákon, talicskákon virágkoszorúk, virág-kapuk díszítésével jelenítjük meg. A gyermekek felvonulásán a szülök és óvónők is korabeli ruhákban jelennek meg.

15.45 Gyülekezés a Vasútkertben

16.15 Indulás a Vasútkertből a Rákóczi úton haladva a Főtérre.

16.40 Cifrapalotánál csatlakozás a babakocsis menethez

17.00 Gyermekek népviseletben és az 1930-as évek gyermek divatjait bemutatva,

őszi terményekkel bevonulnak a Városháza elé.

17.05 Dr. Zombor Gábor polgármester köszöntője

17.10 A gyermekek megáldása: Az egyházak képviselőinek áldásmondása

Dr. Jeney Gábor katolikus plébános

Kiss János evangélikus lelkész

Mike Sámuel baptista lelkész

Varga Nándor elnöklelkész

Feczák László görög katolikus parókus

17.25 „Mózeskosár körbejár”

Kecskeméti újszülöttek köszöntése és 10 mózeskosár babakelengyével történő átadása.

17.35 Vers: Szent Imre Óvoda

17.40 Óvodások műsora

18.00 Hírős Néptánc Tanoda műsora (15 perc)

Körjátékok, népi játékok és kézműves foglalkozások

(nem színpadi program)

Szeretetvendégség a gyermekek részére: Kalács és kakaó

Délelőtt a szülészeti osztályon köszönti az újszülötteket és édesanyjukat Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony és Engert Jakabné a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

A rendezvény szervezői: Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, Hírös Néptánc Tanoda


Sztárok a startvonalnál: II. OlimpiART Művészolimpia Kecskeméten

 

Csúcsformában érkezik Kecskemétre a hazai művészvilág színe-java június 21-én: a második „újkori” művészolimpián hét sportágban összesen 150-en állnak rajthoz. A résztvevők 14 budapesti és vidéki színházból, valamint a nagyváradi Szigligeti Színházból és a temesvári Csiky Gergely Színházból érkeznek. Aki szeretné élőben látni, milyen Cseke Péter tenyerese, Brunner Márta sprintje és Koncz Gábor nyesett szervája, annak ott a helye a 21-ei versenyeken!


XVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

 

A 2014. évi 80. Hírös Hét Fesztivál keretében - immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő –Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás ez évben június 23-29. között várja látogatóit a kecskeméti Kossuth téren.


Múzeumok Éjszakája 2014. Kecskemét

 

A Szent Iván éjhez legközelebbi szombaton: június 21-én este 18 óra és éjfél között számtalan kiállítással, foglalkozással, kreatív programmal várják - ingyenes belépéssel! - az érdeklődőket a kecskeméti közgyűjtemények és a csatlakozó intézmények, szervezetek, civil szerveződések, kulturális vállalkozások. A sajtó és az egy éjszakás kulturális kalandtúra helyszíneinek munkatársai jelenlétében mutatta be szerdán a Városházán Mák Kornél Kecskemét Megyei Jogú város alpolgármestere és Lóránt Klára, a rendezvény főszervezője a Múzeumok Éjszakája 2014. Kecskemét programjait.


http://kecskemet.hu/?r=701&c=25876Dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László nyerte a választást Kecskeméten

Folyamatosak az útfelújítások és útépítések

Napokon belül elkezdődik 5500 lámpatest cseréje LED-es fényforrásokra

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért

Támogatja a Kormány az atlétikapálya korszerűsítését

Felújították a Kápolnák útja kecskeméti túraútvonalait

 

KÖZLEMÉNY - Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskemét Járás közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén 2014. április 05. napjától számított 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlatot indokolja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rókák 2014. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. Az oltás első napja 2014. április 05. befejezésének határideje 2014. április 10.

Az ebzárlat tartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek, a kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, illetőleg a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal


Tűzgyújtási tilalom!

2014. március 22-től kezdődően tilos tüzet gyújtani a Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkben és fásításokon, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is!

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és annak környezetében – különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben, valamint a fenyvesekben - fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

Felhívjuk a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése súlyos kárral fenyegető helyzetet, illetve a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal

 


2013. október 05-én (szombat)

a Hetényegyházi Közösségi Házban

ismét megrendezzük a

IV. Hetényegyházi Pogácsasütő Versenyt

Nevezési feltételek:
A pogácsaversenyre bármilyen pogácsával lehet nevezni, név, lakcím feltüntetésével.

NEVEZÉSI LAP

A pogácsasütő versenyre 2013. október 02-ig (keddig) lehet jelentkezni!

A nevezési lapot  2013. szeptember 30-ig legyenek szívesek eljuttatni a Hetényegyházi Közösségi Házba (nevezési lap a helyszínen).

(6044 Kecskemét, Kossuth Lajos utca 83.)

Hetényegyházi Közösségi Ház

6044 Kecskemét, Kossuth L. u. 83.

Érdeklődni: 76/472-713

hetenymuvhaz@gmail.com

www.facebook.com/pages/Hetényegyházi-Közösségi-Tér

 
Meghívó a IV. Hetényegyházi Civil Kerekasztal megbeszélésre


Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Sok szeretettel meghívjuk a 2012. július 11-én (szerdán) 17 órai kezdettel a Hetényegyházi Művelődési Házban tartandó IV. Hetényegyházi Civil Kerekasztal megbeszélésre, ötletbörzére.
Téma: 110 éves Hetényegyháza
Az összejövetelre mindazokat várjuk, akik valamilyen módon részt vettek, részt vesznek a hetényegyházi közélet szervezésében, alakításában.
Elkezdődött a szelektíven gyűjtött zöldhulladék elszállítása

 

A vegetációs időszak beköszöntével, ettől a héttől ismét elkezdte a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a szelektíven gyűjtött zöldhulladék elszállítását Kecskeméten.

A szállítással kapcsolatos legfontosabb információk:
A szolgáltató arra kéri a lakosságot, hogy a zsákokat lehetőség szerint csak a hírlevélben megadott napokon helyezzék ki, reggel 7 óráig. A zsák lehet a társaság emblémájával ellátott vagy lehetőleg átlátszó műanyag zsák. A kft. munkatársai a zöldhulladékot csak zsákban, a gallyat pedig kötegelve szállítják el, ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot tehát nem áll módjukban elszállítani. Fontos, hogy konyhai hulladék, és úgynevezett komposztálható „nejlon” bevásárló zacskót ne tegyenek a zsákba.

A szolgáltató az elszállított zsákok helyett a postaládákba helyezi a cserezsákokat. Aki most szeretne csatlakozni a rendszerhez, gyűjtő zsákot a következő helyeken kaphat: Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. irodájában (Kmét, Nagy Lajos kir, krt. 29/b), Városgazdasági Kft. irodájában (Kmét Béke fasor 71/a.), Kecskeméti Hulladéklerakó telepen (Kisfáiban), hulladékgyűjtő udvarokban.

A gyűjtési napokról és egyéb tudnivalókról telefonon a 76/329-229-es telefonszámon, e-mailben az info@hiroshulladek.hu; vagy a kecskemet@hiroshulladek.hu címen kaphatnak információt. Honlap: www.hiroshulladek.hu

A szolgáltató felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy aki teheti, az otthon komposztálja a zöldhulladékot. A zsákba helyezett és elszállított zöldhulladékkal együtt ugyanis elveszítjük a kertnek szükséges tápanyagot és a napnak az energiáját is. Fontos tehát, hogy ezt a természetes energiát lehetőség szerint őrizzük meg a kertünkön belül. A házi komposztálás ugyanis nem jár annyival több fáradtsággal, mint amennyire rövid és hosszú távon egyaránt kifizetődik..:: 2011 | Hetényegyháza Hivatalos honlapja ::.