Ma 2022. január 16. vasárnap, Gusztáv napja van. Holnap hétfő, Antal, Antónia napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Hírek, információk


 


 


  


 


Hetényegyházi Közösségi Ház

és az

Európa Jövője Egyesület

szeretettel meghívja Önt és kedves családját

2014. július 29-én (kedden) 17 órára

Bahget Iskander

fotóművész

Anyaság

című kiállításának megnyitójára

A vendégeket köszönti:

Farkas Gábor

Európa Jövője Egyesület elnöke, Kecskemét díszpolgára

 

A kiállítást megnyitja:

Mák Kornél

Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

Megtekinthető:

2014. július 29-től szeptember 15-ig

FELHÍVÁS - a növényi károsítók - különösen a parlagfű - elleni védekezésre

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (továbbiakban: Éltv.) 17. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a termelő, illetve a földhasználó (pl. tulajdonos, kezelő, bérlő, haszonélvező) köteles a növényi károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik.

Az Éltv. 17. § (4) bekezdése szerint a földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig (október közepe vagy az első talajmenti fagyok megjelenése) folyamatosan fenntartani.

Belterületen a települési önkormányzat jegyzője közérdekű védekezést rendel el azon földhasználóval szemben, aki parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget. Külterületen a közérdekű védekezés elrendeléséről a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága gondoskodik.

A közérdekű védekezéssel egyidejűleg növényvédelmi bírságot kell kiszabni a védekezési kötelezettségüket elmulasztókkal szemben, melynek mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

A hatóság a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítésére nem hívja fel a földhasználót, a jogsértés megállapításához, a közérdekű védekezés elrendeléséhez elegendő a kötelezettség elmulasztásának június 30. napja után történő észlelése.

Ezúton is felkérem valamennyi földhasználót, hogy mind a kül-, mind a belterületi ingatlanokon rendszeresen védekezzenek a növényi károsítók – különösen a parlagfű – ellen, tartsák földterületeiket a vegetációs időszak végéig, folyamatosan gyommentes állapotban.

Dr. Határ Mária
jegyző

A bejelentéseket az alábbi telefonszámokon lehet megtenni:
• Belterületi magántulajdonú ingatlanok esetében: - 76/ 513-535 (KMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály)
• Közterületek esetében: - 76/ 320-480 (Kecskeméti Közterület-felügyelet), vagy - 76/ 512-219 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében: - 76/ 487-522 (KIK-FOR Kft.), vagy - 76/ 512-219 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Külterületi ingatlanok esetében: - 76/ 502-450 (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság) vagy - 76/ 481-071 (Kecskeméti Járási Hivatal Járási Földhivatala)
• Hivatali ZÖLD SZÁM, mely ingyenesen hívható: 06 80/ 203-737 állandóan elérhető üzenetrögzítő

 

Lakossági tájékoztató hőségriadók idejére

 

Tartsa otthonát hűvösen
• Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ellenőrizze a szobahőmérsékletet 08:00 és 10:00 óra között, 13:00 órakor és este 22:00 óra után. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32oC alatt kell tartani nappal és 24oC alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára.
• Használja az éjszakai levegőt otthona lehűtésére. Nyissa ki az ablakot és zsalut éjszaka illetve kora reggel, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb (amennyiben biztonságos az ablakot nyitva tartani).
• Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.
• Tegyen árnyékolókat, sötétítő függönyöket, drapériákat vagy redőnyöket az ablakokra, amelyeket reggeli vagy délutáni napsütés ér.
• Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.
• Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal, hogy hűvösen tartsa magát, továbbá hogy az áramszolgáltatásban se legyen fennakadás. Ezáltal az egész közösséget érintő áramkimaradás kockázatát is csökkenti.
• Az elektromos ventillátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35oC fölötti, a ventillátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!

Tartsa kint a hőséget
• Tartózkodjon otthona leghűvösebb szobájában, különösen éjszaka.
• Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben).
• Kerülje a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb időszakában.
• Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges. Ha megerőltető fizikai tevékenységet kell végeznie, akkor tegye azt a nap leghűvösebb időszakában, ami általában reggel 4 és 7 óra között van.
• Maradjon árnyékos helyen.
• Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben.

Tartsa testét hidegen és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot
• Vegyen langyos zuhanyokat és fürdőket. Alternatív megoldás a hideg borogatás, nedves törölközők használata, lábáztatás stb.
• Viseljen természetes anyagokból készült könnyű, bő ruhákat. Amennyiben a szabadba megy, viseljen széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget.
• Használjon könnyű ágyneműt és takarókat. Lehetőleg ne használjon párnákat, hogy elkerülje a meleg megrekedését.
• Igyon rendszeresen, de kerülje az alkoholt és a túl sok koffeint és cukrot.
• Egyen kis adagokat és egyen gyakrabban könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Kerülje a magas fehérje és zsír tartalmú ételeket.

Segítsen másoknak
• Tervezze meg a család, barátok és a sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését. A sérülékeny embereknek segítségre lehet szükségük a forró napokon.
• Beszélje meg az extrém hőhullámok kockázatait, a védekezés módját családjával. Mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni azokon a helyeken, ahol az idejüket töltik.
• Amennyiben ismerősei közül valaki veszélynek van kitéve, úgy segítsen neki, hogy tanácsot vagy támogatást kapjon. Az idős vagy beteg, egyedül élő embereket naponta meg kell látogatni.
• Aki gyógyszert szed, kérdezze meg a kezelőorvost, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást és a folyadékegyensúlyt.
• Képezze magát. Vegyen részt egy elsősegély-tanfolyamon, hogy megtanulja a hőséggel kapcsolatos és más vészhelyzetek kezelését. Mindenkinek tudnia kell, hogyan reagáljon.

Amennyiben egészségi problémája van
• Tartsa az orvosságokat 25oC alatt vagy a hűtőben (olvassa el a tárolásra vonatkozó utasításokat a csomagoláson).
• Kérjen orvosi tanácsot, amennyiben állapota krónikus vagy több gyógyszert is szed.

Ha ön vagy mások rosszul érzik magukat
• Próbáljon segítséget kérni, amennyiben zavartságot, gyengeséget, félelmet érez vagy erős szomjúságérzete vagy fejfájása van. Menjen egy hűvösebb helyre amilyen hamar csak lehet és mérje meg a testhőmérsékletét.
• Igyon vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótolja az izzadással elveszített folyadékot.
• Pihenjen le rögtön egy hideg helyen, ha fájdalmas izomgörcsei vannak (különös tekintettel a karokra, lábakra vagy alhasi tájékra; gyakran, hosszantartó, hőségben végzett, testedzés után) és fogyasszon leveseket, sós folyadékokat. Orvosi segítségre van szükség, amennyiben a görcsök egy óránál tovább tartanak.
• Konzultáljon orvosával, amennyiben szokatlan tüneteket észlel, vagy ha a tünetek tartósnak bizonyulnak.

Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost.

Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt.

Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítót (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

 

Ebzárlat meghosszabbítása

 

Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 8. § (5) bekezdése alapján Kecskemét város közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa a 2014. július 8-ig meghosszabbított ebzárlatot ismételten 2014. július 22-ig meghosszabbította.

Az ebzárlat ismételt meghosszabbítását az indokolta, hogy Kecskemét város közigazgatási területén az első veszettség megállapítása óta újabb veszettség esetek kerültek megállapításra. Az utolsó megállapítás 2014. április 23-án történt. Az ebzárlatot a veszettség hatósági megállapításától számított kilencven nap tartamára kell elrendelni. Amennyiben újabb veszettség megállapítás nem történik, akkor az ebzárlat 2014. július 22-ével megszűnik.

A járási főállatorvos a R. 12. § (1) bekezdése, a 15. § d) pontja szerint köteles a veszettséggel érintett településen ebzárlatot elrendelni. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Tv. 42. § (1) bekezdésének d) pontja alapján a járványügyi intézkedést elrendelő határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. § alapján a következők:
(2) Az ebzárlat tartama alatt - a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével
a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Kecskemét, 2014. június 25.

Dr. Határ Mária jegyző

 Hulladékszállítás 2014
http://www.hiroshulladek.hu/images/szalltsi-naptr%20-2014_Kmt.jpgKormányablak nyílt a Deák Ferenc téren

2014. május 26-án megnyílt Kecskemét első új típusú Kormányablaka a Deák Ferenc tér 3. szám alatt, ahol az állampolgárok integrált kormányzati ügyfélszolgálat keretei között, hatékonyan intézhetik ügyeiket. A Kecskeméti Járási Hivatal Kormányablakában teljes körű okmányirodai ügyintézésre, illetőleg számos más államigazgatási ügy intézésére is van lehetőség, melyről részletesen tájékozódhatnak a bkmkh.hu weboldalon a Kecskeméti Járási Hivatal Kormányablak Osztály menüpontban.

A Kormányablak ügyfélfogadási ideje:
Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Kormányablakban az azonnal intézhető ügyek közé tartozik 2014. június 2.-tól a „Papír alapú hiteles tulajdonilap-másolat szolgáltatás iránti kérelem”, ill. az „Ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból kiadott hiteles térképmásolat iránti kérelem”, melyet eddig csak a Földhivatalban lehetett benyújtani és intézni.

Ügyfeleink érdekeinek szem előtt tartásával az eddig a Kecskeméti Járási Hivatal (Széchenyi krt. 12. ) ügyfélszolgálatán benyújtott „Időskorúak járadéka megállapítása iránti kérelmet”, az „Alanyi ápolási díj megállapítása iránti kérelmet”, az „Alanyi és normatív közgyógyellátás megállapítása iránti kérelmet” és az „Egészségyügyi szolgáltatásra való jogosultságot igazoló hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló kérelmet” a gyorsabb ügyintézés végett elsősorban a megnyíló Kormányablakban nyújthatják be 2014. június 2.-tól.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Rákóczi u. 5 sz. alatti Okmányirodai Osztály 2014. május 31-ig változatlan ügyfélfogadással működik. 2014. június 2.-tól a következő ügyfélfogadási renddel várjuk az Okmányirodai Osztályon Kedves Ügyfeleinket:

Hétfő: 8.00 - 16.30
Kedd: 8.00 - 12.00
Szerda: 8.00 - 16.30
Csütörtök: 8.00 - 12.00
Péntek: 8.00 - 14.00
Szombat: 8.00 - 12.00Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése közmeghallgatást tart

 

A közmeghallgatás 2014. június 12-én 14.00-15.00 óráig tart.

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 29. § (1) bekezdése alapján a Közgyűlés évente két alkalommal közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdést és javaslatot tehetnek.

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2014. június 12-én 14.00-15.00 óráig közmeghallgatást tart, melyre tisztelettel várja az érdeklődő kecskeméti polgárokat és helyben érdekelt szervezetek képviselőit.

Helye: Kecskemét, Kossuth tér 1. Díszterem

Dr. Határ Mária
Kecskemét Megyei Jogú Város jegyzőjeNemzeti Összetartozás Napja

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezendő megemlékezésre június 4-én 17 órára az Országzászlóhoz.

Beszédet mond:

Dr. Zombor Gábor

polgármester

Az ünnepi műsorban közreműködnek

a Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium

diákjai és

a Mátyás Király CiterazenekarForgalomkorlátozás - június 7.-én 6-18 óra között

 

Június 7-én szombaton reggel hattól este hatig a Boldogasszony Rózsakert átadási ünnepsége kapcsán az alábbi forgalomkorlátozások lesznek:

Az alábbi területek lesznek lezárva:

I. Garam u. (Küküllő u. - Dózsa Gy. út között)

II. Boldogasszony tér (Szamos u. - Maros u. között)

III. Mátis K. u. (iskola és óvoda épülete között)


KÖZÉRDEKŰ FELHÍVÁS - Ebzárlat meghosszabbításáról

 

Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés rész-letes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 8. § (5) pontja alapján Kecskemét város közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kor-mányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmi-szer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa a 2014. április 17-ig meghosszabbított ebzár-latot ismételten

2014. július 8-ig meghosszabbította.

Az ebzárlat ismételt meghosszabbítását az indokolta, hogy Kecskemét város közigazgatási területén az első veszettség megállapítása óta újabb veszettség esetek kerültek megállapításra. Az utolsó megállapítás 2014. április 8-án történt. Az ebzárlatot a veszettség hatósági megállapításától számított kilencven nap tartamára kell elrendelni.

A járási főállatorvos a R. 12. § (1) bekezdése, a 15. § d) pontja szerint köteles a veszettséggel érintett településen ebzárlatot elrendelni. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Tv. 42. § (1) bekezdésének d) pontja alapján a járványügyi intézkedést elrendelő határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. § alapján a következők:
(2) Az ebzárlat tartama alatt - a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzá-rását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
    b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
    c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező ku-tyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
      a) vadászebek,
      b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
      c) a katasztrófa-mentő ebek,
      d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek
rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszab-bítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve ha-tósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos ha-tározatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Kecskemét, 2014. április 11.

Dr. Határ Mária jegyző

Termelők jelentkezését várják Budapesten

 

Garantált minőség és hagyomány elérhető közelségben!

 
 
 

A megújult Hold utcai Vásárcsarnok, Belvárosi Piac néven működik tovább. A korszerűsítés célja az volt, hogy segítsünk a vidéki és tanyasi termelőknek termékeik piacra jutásában, valamint, hogy a kerületi lakosok friss és garantáltan jó minőségű, magyar termékekhez juthassanak a Belváros szívében.

 

A Belvárosi Piac egy új, közvetlen találkozóhely vidék és város között!

Szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a belvárosi lakosokat és a tanyasi termékeket előállító termelőket, hogy egy sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhasson ki eladó és vevő között.

A modernebb, tágasabb és európai fővároshoz méltó csarnok közepén két, egyenként 100 négyzetméteres termelői piacot alakítottunk ki, ahol összesen 50 termelő tudja egyszerre bemutatni termékeit, így a földszint megőrizheti klasszikus piaci funkcióját, míg a galéria részen számos étterem és kiszolgáló egység kapott helyet.

Az új Belvárosi Piacon megtalálható termékeknek egy szigorú minőségbiztosítási rendszernek is meg kell felelniük, amely garantálja, hogy itt csak valódi, termelői termék kerül majd a vásárlók kezébe.

Ha szeretne Ön is igényes környezetben, egy elismert termelői csapat része lenni, ahol bemutathatja minőségi termékeit, akkor csatlakozzon hozzánk!

Jelentkezését várjuk www.holdutcapiac.hu weboldalon, 061/327-7450 vagy a 061/473-1526 telefonszámon, illetve közvetlenül a piacon, az V. kerület, Hold utca 13.szám alatt!

 

 


Dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László nyerte a választást Kecskeméten

Folyamatosak az útfelújítások és útépítések

Napokon belül elkezdődik 5500 lámpatest cseréje LED-es fényforrásokra

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért

Támogatja a Kormány az atlétikapálya korszerűsítését

Felújították a Kápolnák útja kecskeméti túraútvonalait

 

KÖZLEMÉNY - Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskemét Járás közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén 2014. április 05. napjától számított 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlatot indokolja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rókák 2014. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. Az oltás első napja 2014. április 05. befejezésének határideje 2014. április 10.

Az ebzárlat tartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek, a kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, illetőleg a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal


Tűzgyújtási tilalom!

2014. március 22-től kezdődően tilos tüzet gyújtani a Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkben és fásításokon, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is!

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és annak környezetében – különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben, valamint a fenyvesekben - fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

Felhívjuk a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése súlyos kárral fenyegető helyzetet, illetve a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal

 KÖZÉRDEKŰ FELHÍVÁS ebzárlat isméltelt meghosszabbításáról

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa a 2014. február 09-ig meghosszabbított ebzárlatot ismételten, 2014. április 17-ig meghosszabbította.

Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 8. § (5) pontja alapján Kecskemét város közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa a 2014. február 09-ig meghosszabbított ebzárlatot ismételten

2014. április 17-ig meghosszabbította.

Az ebzárlat elrendelését az indokolta, hogy Kecskemét város közigazgatási területén az első veszettség megállapítása óta újabb veszettség esetek kerültek megállapításra. Az utolsó megállapítás 2014. január 17-én történt. Az ebzárlatot a veszettség hatósági megállapításától számított kilencven nap tartamára kell elrendelni.

A járási főállatorvos a R. 12. § (1) bekezdése, a 15. § d) pontja szerint köteles a veszettséggel érintett teleülésen ebzárlatot elrendelni.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. § alapján a következők:
(2) Az ebzárlat tartama alatt - a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével
    a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
    b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
    c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
    a) vadászebek,
    b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
    c) a katasztrófa-mentő ebek,
    d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Kecskemét, 2014. február 6.

Dr. Határ Mária jegyző
.:: 2011 | Hetényegyháza Hivatalos honlapja ::.